Teknoloji

Bulaşık Makinesi Teknisyeni, Elon Musk’ın Domine Eden Uzay Roketlerine Nasıl Rakip Oldu?

Eski bir bulaşık makinesi teknisyeni olan Peter Beck, Rocket Lab adlı şirketiyle uzay departmanında tarih yazıyor! Elon Musk’ın yıllarca hesaba katmadığı Beck, başarılı bir şekilde fırlattığı füzelerle gündemden düşmese de Musk’ın en çetin rakiplerinden biri haline geldi. Peki uzay mühendisi bile olmayan Peter Beck nasıl oldu da dalda yükseldi ve Musk’la rekabet etti? Detaylar burada! ?

Kaynak:https://www.bloomberg.com/news/featur…

Bulaşık makinesi fabrikasından ayrılarak ticari uzay aracı segmentine damgasını vuran Rocket Lab’ı kuran Peter Beck ile tanışın.

O kadar başarılı bir şirket kurdu ki, şubeye hakim olan Elon Musk’ı endişelendirdi! Bırakın uzay mühendisliğini üniversiteye bile gitmeyen Beck’in hikayesine ve SpaceX şirketiyle nasıl rekabet ettiğine bir göz atalım! ?

Bildiğiniz gibi uzay endüstrisi genellikle Elon Musk ve Jeff Bezos gibi etkileyici kişilikleri ve milyarlarca doları olan insanlara odaklanıyor.

Bu isimlerin gölgesinde birçok küçük firma kendine yer bulmaya çalışıyor. Bunların arasında öyle bir firma var ki kayda değer başarılara imza attı: Rocket Lab.

Menşei Yeni Zelanda olan şirketin sahibi Peter Beck, uzay endüstrisinin alışık olduğu bir geçmişe sahip değil.

Milyarder olmadığı için Elon Musk gibi gösterişli çıkışlar yapmıyordu. Beck ayrıca resmi olarak bir uzay mühendisi değildi; füze bilimi onun için bulaşıkhanede çalıştığı boş zamanlarında edindiği bir hobiydi.

Ancak şu an başarılı bir şekilde gönderdiği füzelerle gündemde olan Rocket Lab, kendisini Elon Musk’ın en büyük rakibi olarak görüyor.

Elon Musk ise bu konuda hemfikir değildi ve sık sık Beck’i hor gören açıklamalarda bulundu. Yeni Zelanda gibi uzay endüstrisine uygun olmayan bir coğrafyada kurulmuş bir şirkete yatırım yapmayı da bir kusur olarak görmüş; en azından yakın zamana kadar.

O halde size Peter Beck hakkında biraz daha bilgi verelim.

1977’de Yeni Zelanda’nın güneyinde bir kasabada dünyaya gelen Beck’in annesi öğretmen, babası heykeltıraştı. Zamanının çoğunu babasının atölyesinde geçiren Beck, küçük yaşlardan itibaren kaynak aletleri, freze makineleri ve taş motorlarla uğraşmaya başladı.

1995 yılında bir fabrikadan çıraklık teklifi alan Beck, 4 yıllık eğitimini 3 yıldan kısa sürede tamamladı; Kalan zamanlarında mühendislik projelerinde bulundu.

Arabaları daha hızlı hale getirmenin yollarını ararken zamanla jet motorları üretmeye başladı ve tüm bunları evinin arka bahçesinde yapıyordu. Yaptığı ilk roket motoruyla çalışan araç, bir yarış motoruyla orta bisiklet görünümüne sahipti.

Son olarak 2006 yılında Rocket Lab’ı kurarak sektöre adım attı. O dönemde onunla birlikte yükselen ve nispeten daha iyi şartlara sahip olan diğer isim ise Elon Musk’tı.

SpaceX, Falcon 1’i 2008’de başarılı bir şekilde uzaya fırlattıktan sonra, Elon Musk daha büyük makineler yapmaya odaklandı. Peter Beck ise Falcon1 gibi küçük araçlarla 226 kilo yük taşımayı uygun buldu. Böylece Musk bir kenara bıraktığı projeyi ilerleterek dünyanın ilk ucuz ve sağlam ticari füzelerini üretecekti.

Rocket Lab, birçok finansal soruna rağmen ilk füzesini 2009 yılında tamamladı. “Ātea-1” 30 Kasım sabahı uçuşa hazırdı.

Rocket Lab, Yeni Zelanda’nın ilk uzay projesini ortaya koyan şirket olarak halk ve hükümet tarafından da coşkuyla desteklendi. Peter Beck, ilk füzesini fırlatırken duyduğu heyecanı şöyle dile getirdi:

“Yeni Zelanda’nın büyük kaşiflerinin geleneklerini üstleniyor ve uzaya gidiyoruz!”

Bu başarıyı takip eden on yılda şirket büyümeye ve ticari füze üretimine damgasını vurmaya devam etti. Bugün daha büyük projelerle adından söz ettirmektedir.

Ayrıca Mayıs 2019’da Elon Musk, Peter Beck ile bir akşam yemeği yemeyi kabul ederek Beck’i rakip olarak gördüğünü de göstermişti. 2021 yılında halka açılan Rocket Lab, fiyatını yüz milyonlarca dolar artırdı.

Ne de olsa Peter Beck kendi emeği ve çabasıyla hayallerini gerçekleştiren ilham verici bir iş adamıdır.

Elon Musk gibi uzay dalının devleriyle rekabet etmek ve onların saygısını kazanmak da bir mücadele. Ayrıca SpaceX gibi şirketlere küçük boyutlu uzay araçlarının ne kadar karlı olabileceğini gösterdi ve Dünya yörüngesine gönderilen füze sayısının artmasına yardımcı oldu. Ne diyelim, başarılarınızın devamını dileriz!

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım! ?

kocaali-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu