Ekonomi

Diyarbakır’da 7 ayda 7 ton ‘düşük ayarlı sahte altın’ ele geçirildi

Diyarbakır Sarraflar ve Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel, yaklaşık 7-8 ay önce göreve geldikten sonra 7 ay içinde 7 ton sahte, düşük kalibreli altınla yapılan işlemler sonucunda ele geçirildiğini söyledi. diğer şehirlerden gelen ve şehirde üretilip piyasaya giren kalibre altın.

Piyasadaki düşük ayarlı altının önüne geçmek için Darphane Genel Müdürlüğü’nün bastığı altınlar Diyarbakır’da piyasaya sürüldü. Ayarı düşük olanlar makasla doğrandı. Diyarbakır Sarraflar ve Kuyumcular Odası (DİKO) Başkanı Mehmet Yüksel, oda olarak satışını katı bir şekilde yasakladıklarını belirterek, düşük ayarlı altının yüzde 90’ının piyasadan çekildiğini bildirdi.

Diyarbakır Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğü ile birlikte çalışan Yüksel, geçersiz ve kalitesiz altının piyasadan kaldırılması için büyük çaba sarf ettiklerini kaydetti. Düşük ve sahte ayarlı altının kentli esnafın en büyük sıkıntılarından biri olduğuna değinen Yüksel, “Özellikle sektörün içinde olduğumuz için seçimlerimizi yaparken kendimizi sorumlu hissettik. Bu temelden yola çıktık. Esnafımızı ziyaret ederek sorunlarımıza çözüm bulmak için yola çıktık, “Düşük kalibreli altın konusunda sıkıntımız var ki bu kabul edilmiyor. Kabul edilmeyen birçok düşük kalibreli altın var. Türkiye’de de var ama Diyarbakır bunu biraz aştı. Bu büyük bir problemdi. Esnaf olarak bunu kabul edemezdim” dedi.

Kendisi yönetime gelmeden önce düşük kalibreli altının kontrolsüz bir şekilde piyasaya sürüldüğünü hatırlatan Yüksel, “Kötü niyetliler burayı kendilerine yem sahası yapmışlar. Tabii bu zorlu bir yol. Her şeyi göze aldık. Onlar sayesinde il emniyetimiz ve valiliğimizle birlikte uygulamamızı yürütüyoruz” diyen Çavuşoğlu, “Sahte altın operasyonlarımızın yüzde 90’ı başarıyla sonuçlandı, yüzde 10 civarında sorun var. Bunları inşallah halledeceğiz” dedi.

“Bu altınlar 22 ayar değil, 18 ayar ve 19 ayar”

7 ayda 7 ton sahte altının ele geçirildiğine ve bunun korkunç bir rakam olduğuna işaret eden Yüksel, şunları kaydetti:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana yetki sadece darphanededir. Cumhuriyet serisi dediğimiz altınların dışında herhangi bir altın basmak yasaktır. Bunlar da kaçaktır. Maalesef piyasada kaçak eserler dolaşıyordu ve bunların ayarlar oldukça düşüktü 14 ayara kadar inen cumhuriyet altınları vardı bu da normal saf altınla arada korkunç bir fark olduğunun göstergesiydi bu durumda hem esnafımız hem de vatandaşlarımız mağdur oldu.Şu anda Diyarbakır eseri Türkiye’nin bütün illerinde değer kazandı.Şu anda il dışındaki esnaf da Diyarbakır işini rahat bir şekilde satın alıyor.7 aydır toplanan sahte altın sayısı “7 ton. Gerçekten çok vahim bir rakam. Ayda 1 ton geçersiz altın toplandı. Bu altınlar 22 ayar değil 18 ayar ve 19 ayardır. Tanrıya şükür onları topladık. Bu eserleri topluyoruz ve doğrudan eritmeye veriyoruz.”

“Vatandaşlarımız ve esnafımız geçersiz düşük kalibreli altınları fark edemez”

Vatandaşların ve esnafın sahte düşük ayarlı altını ayırt edemediğini belirten Yüksel, “Vatandaşlarımızın hiçbiri sahte düşük ayarlı altını ayırt edemiyor. Çünkü bunlar gerçek altın gibi görünüyor. Ama içine altın bakır konuluyor. Karatında kaçırma var. Bu nedenle vatandaşlarımız sahte düşük kalibreli altınları tespit edemiyorlar.Aynı zamanda esnafımız da bu altının düşük ve sahte altın olduğunu anlayamıyor. Birden fazla arkadaşımız istemeden bu altınları kontrolsüz bir şekilde satın almıştır. Bu konuda hiçbir esnafımızın başı belaya girmedi” dedi. – DİYARBAKIR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu