Yaşam

Sanat tarihimize bir yolculuk: Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi açıldı

Ebru Bilgiç

İbrahim Çallı, Abidin Dino, Sevinç Erdok, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eşref Üren, Nuri İyem, Fikret Mualla ve daha birçok ressam, heykeltıraş ve seramik sanatçısıyla tanışıp sanat tarihimizde keyifli bir yolculuğa çıkmak ister misiniz? Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi, bankanın paha biçilemez sanat koleksiyonunu İzmirlilerle buluşturmak ve çağdaş sanatçılara alan yaratmak amacıyla geçtiğimiz günlerde kapılarını açtı.

Cumhuriyetin ilanının ardından 1926 yılında Atatürk’ün talimatıyla koleksiyon oluşturmaya başlayan kurumlar arasında Ziraat Bankası da yer alır. O yıllardan bu yana geniş bir sanat arşivi oluşturan banka, sahip olduğu birikimle sanat tarihimize ışık tutmaktadır. 2.500’e yakın sanat eseri. İzmir’de açılan müze, pazartesi hariç her gün 10.00-17.30 saatleri arasında bu bilgileri ücretsiz olarak kamuoyuyla buluşturuyor.

1930 yılında Birinci Ulusal Mimarlık Akımı tarzında inşa edilen Ziraat Bankası İzmir şube binası, 2018 yılında başlatılan onarım çalışmaları ile müzeye dönüştürülmüştür. Bodrum, birinci ve ikinci katlardan oluşan müzenin giriş katında stantlar yer almaktadır. çağdaş sanatçıların eserlerini içeren; Bankanın sanat koleksiyonunun diğer katlarda paylaşılması planlanıyor. İzmir sanat dünyasına yeni bir soluk getiren müze, sanatseverlere yüzlerce değerli eserle tanışma, onları yakından görme ve inceleme fırsatı sunuyor.

ÇAĞDAŞ SANATÇILARIN GELECEĞİN STANTLARINA EV SAHİPLİĞİ YAPILACAK

Türkiye’nin ilk banka sanat müzesi olan Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi’nin bina onarımı aslına sadık kalınarak gerçekleştirildi. Binanın tuğlaları, kapı ve pencereleri, merdiven ve korkulukları korunarak yapı yeniden hayata kazandırıldı. Müzeye girdiğimizde bizi karşılayan vitray tavanın sağladığı doğal aydınlatma, bölgenin tarihi atmosferinde çağdaş sanatla bağ kurmamıza yardımcı oluyor. Galeri, yıl boyunca çağdaş sanatçıların dönem stantlarına ev sahipliği yapacak. Bu kattaki kasa odaları da orijinal haliyle korunarak sanat odalarına dönüştürüldü. Odalardaki dijital ortam bankanın sanatla ilişkisine ışık tutuyor.

Birinci kata çıktığımızda merdiven boşluğunda Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun 183×292 cm uzunluğunda ‘Ülkeyi Gezen Türk Ressamlar Etkinlik Serisi’ olan ‘Motifler’ tablosunu tutuyoruz. Birinci katta eserler klasikten moderne doğru kronolojik olarak sıralanmıştır. Odaları sıralarına göre dolaşıp ikinci kata çıktığımızda çağdaş sanatçıların eserleriyle karşılaşıyoruz. Müzede ayrıca çocuk ziyaretçilerin vakit geçirebileceği çocuk aktivite alanı ve Ziraat Bankası fotoğraf koleksiyonunun incelenebileceği dijital oda da bulunuyor.

‘ÇAĞDAŞ VE ESTETİK TASARIM TEORİLERİNİ KULLANARAK ÇALIŞMALARI DİKKATLE TASARLADIM’

Prof. Dr. Değer Giray küratörlüğünü yaptığı Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi’nin tanıtım kitabını da yazdı. Giray, bu fırsatla banka koleksiyonunu yeniden inceleme fırsatı bulduğunu belirterek şunları yazdı: “Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi’nin eseri, banka koleksiyonu incelenerek, çağdaş sanat anlayışını belirleyen eserler ve özellikle başyapıtlar incelenerek incelenmiştir. Türk fotoğraf, heykel ve seramik sanatının, sanat tarihinin bilimsel teknikleriyle gelişmesi.” Eserleri seçerek başladım. Düzenlediğim eser listelerini sanat akımlarına göre kronolojik sıraya göre ayırdım. Bu planlama ve uygulamayı kitabımın özünü oluşturan yöntemler sistemi ile gerçekleştirdim. Sanat tarihi profesörü, sanat tarihi ve koleksiyon yazarı, küratör olarak adımı görmekten onur duyduğum Ziraat Bankası İzmir Müzesi. Müzemizin salonlarının yerleşiminde, fotoğraf tarihiyle birlikte gelişen, aynı dönemlerin estetik değerlerini taşıyan heykel ve seramik eserlerine, branşlarının gelişimlerine paralel olarak yer vermeye özen gösterdim. Müze binasının iç tasarımında kat planlarında Ziraat Bankası Sanat Müzesi’nin eser tasarımına, çağdaş ve estetik tasarıma özenle yer verilmiştir. “Bunu onun teorileriyle anladım.”

Küratör kitapta yer alan yazısında Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi’nin sanat tarihimizin müzecilik alanındaki gelişiminin öncüsü olduğuna dikkat çekiyor.

Konak Gazi Bulvarı üzerinde yürürken Ziraat Bankası Sanat Müzesi bir süre bizi durduruyor. İnsan olmanın, yaratılışın ve gelişimin hatırlandığı gönüllü bir tutukluluk… Bu kez sanat tarihimizde bir yolculuğa çıkmak için bugüne kadar sayısız banka çalışanının dokunduğu trabzanlara tutunuyoruz. Müze, ziyaretçilerine yerden çıkmadan önce zemin kattaki rengarenk vitrayların altındaki kafede biraz soluklanma fırsatı sunuyor. Stand salonlarında şahit olduğumuz muhteşem arşivi zihinsel olarak inceleyip arkadaşlarımızla tartışma fırsatı bulacağımız bir alan burası. Müzenin güler yüzlü ve bilgili personeli sorularınızı yanıtlamak ve size rehberlik etmek için oradadır. Sanat dolu mekanların artması dileğiyle…

savastepeajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Evden eve nakliyat
istanbul evden eve nakliyat
Polatlı Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu