Haber

Bakan Çavuşoğlu, “Türkiye’nin Girişimci ve İnsani Dış Politikası” konferansında konuştu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Afrika’dan Asya’ya, Ortadoğu’dan Balkanlar’a geniş bir coğrafyada umut bağlanan ülkelerden biri olduğunu ve küresel diplomasinin en güvenli aktörlerinden biri haline geldiğini söyledi.

Çavuşoğlu, Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde düzenlenen “Türkiye’nin Girişimci ve İnsani Dış Politikası” konulu konferansın açılışında yaptığı konuşmada, katılımcılara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sevgi ve selamlarını iletti.

Bugün dünyada ciddi sorunlar, krizler ve savaşların yaşandığını belirten Çavuşoğlu, savaş ve çatışmaların yüzde 60’ının Türkiye’nin yakın coğrafyasında olduğuna işaret etti.

Çavuşoğlu, günümüz dünyasında sadece fikir ve ekonomik faaliyetlerin değil, tehditlerin de küreselleştiğini, çatışmalar, güç ve gıda krizleri, terör, iklim değişikliği, yabancı düşmanlığı, İslamofobi ve sistematik olmayan göçün karşı karşıya olduğumuz sorunlar olduğunu belirtti.

“Türkiye geniş bir coğrafyada umut veren ülkelerden biri”

Ülkeler arasında artan rekabetin insanlığı tehdit eden konularda bile ortak çözüm bulmayı zorlaştırdığına dikkat çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Bu iktidar dönemlerinde inisiyatif alacak, yol gösterecek, önderlik edecek girişimci güçlere ihtiyaç var. Bugün gururla belirtmek isterim ki Türkiye bu güçlerin başında geliyor. Ama bu güçlerin de ihtiyacı var. vicdanlı olun, pahalı siyaset yapın, unsura sahip olun, ilkelere bağlı kalın. İşte bu nedenle bugün dünyanın ihtiyaç duyduğu güçlerden biri Türkiye’dir. Umutlu ülkelerden biri Türkiye’dir. Küresel sorunların herhangi birine bakarsanız, Türkiye’nin çözümün bir parçası olduğunu görürsünüz.”

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin uyuşmazlık çözümü ve arabuluculukta bir dünya markası haline geldiğini, BM, İslam İşbirliği Teşkilatı ve AGİT’teki Dostluk Arabuluculuk Kümesi’nin eş lideri olan tek ülkenin Ankara olduğunu vurguladı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın dünyadaki kutuplaşmayı ve çatışmayı derinleştirdiğini belirten Çavuşoğlu, bu savaşta diplomasi yoluyla sonuç alabilecek tek ülkenin Türkiye olduğunun altını çizdi.

ABD ve Rus istihbarat liderlerinin Türkiye’nin ev sahipliğinde çıkmaza girdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, “(ABD ve Rus istihbarat şeflerinin) görüşme gerekçeleri önemli. Herkes bu savaş zamanı: nükleer silah kullanılacak mı diye merak ediyor. Kullanıldığında mı kullanılmadığında mı? Dünyayı bir felaketin beklediğini hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla bu tür riskleri azaltmak için bu ülkelerin kurumlarının bir araya getirilmesi önemli.” söz konusu.

Geçen hafta NATO ve AGİT toplantılarında başta Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba olmak üzere birçok muhatabıyla görüştüğünü ve hepsinin Türkiye’nin diplomatik çabalarını takdir ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Biz bunları onlar teşekkür etsinler ve teşekkür etsinler diye yapmıyoruz. Bölgemizin huzur ve güvenliğini takdir ediyoruz.Bunu insanlık için yapıyoruz.” dedi.

“Türkiye bugün küresel diplomasinin en güvenilir aktörlerinden biridir”

Dış politikada inanç eksikliği olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, “Türkiye bugün küresel diplomasinin en güvenilir aktörlerinden biri. Çünkü biz söylediğimizi yapıyoruz, yaptığımızı söylüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’nin BM ile arabuluculuğunda imzalanan İstanbul Tahıl Anlaşması’na da değinen Çavuşoğlu, bu anlaşmanın dünyadaki gıda krizini önlediğini kaydetti.

Çavuşoğlu, son dönemde enerji krizine karşı atılan adımların hem Türkiye’de hem de çevresinde enerji güvenliğini artırdığına işaret etti.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ile birliğini pekiştiren Türk dünyasının yeni bir jeopolitik gerçeklik olduğunu belirten Çavuşoğlu, geçen ay düzenlenen Semerkand Zirvesi’nde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin TDT’ye gözlemci üye olduğunu ifade etti. “Bu (KKTC TDT gözlemcisidir) Bu bir başlangıçtır, adım adım devamı gelir inşallah. Endişe ve paniklerinin sebebi gelecek. Türk dünyası ile işbirliği ve dayanışmanın güçlendirildiğini söyledi.

Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşı ve Moskova yönetimine yönelik yaptırımlar nedeniyle Kuzey Koridorunun önemini yitirdiğini, Orta Koridorun dünyanın ilgi odağı haline geldiğini belirterek, “Umarım Ermenistan da akıllanır. , Umarım Ermenistan üzerinden geçecek bu projelerden onlar da faydalanırlar.” dedi.

“Afrika açılımı ortaklık politikasına dönüştü”

Türkiye’nin Afrika ve Latin Amerika açılımlarına da değinen Çavuşoğlu, “Afrika açılımı bir ortaklık politikasına dönüştü. Aynı şekilde Latin Amerika açılımımız da başarıyla devam ediyor. Afrika ile 2002’de 3.4 milyar dolar olan ticaretimiz bu yıl 34.5 milyar dolara çıktı. 45 milyar dolara ulaştı.Latin Amerika ile 800 milyon dolardan 15 milyar dolara çıktı.Bu yıl 20 milyar dolara yaklaşıyor.” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, Avrupa’nın ortasında savaşlar ve ciddi krizler olduğunu ve şu anda Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu belirterek, Ankara’nın Avrupa’da oynayacağı değerli roller olduğunu kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu